Ziua Mondiala a Contraceptiei

Ziua Mondiala a Contraceptiei

„Ziua Mondială a Contracepţiei” se sărbătoreşte, în fiecare an, pe 26 septembrie, şi are drept scop promovarea unei lumi în care fiecare sarcină este o sarcină dorită şi creşterea conştientizării importanţei contracepţiei astfel încât tinerii să ia în cunoştinţă de cauză deciziile privitoare la viaţa lor sexuală şi reproductivă, în special cei cu vârstele între 15-19 ani care sunt cei mai predispuşi bolilor cu transmitere sexuală. 

Conform unui studiu realizat în 2004, în cazul fetelor cu vârste între 15 şi 19 ani din ţările în curs de dezvoltare, complicaţiile sarcinilor sunt cauza principală de mortalitate. Acest lucru este explicabil prin faptul că aducerea pe lume la o vârstă fragedă a unui copil reprezintă anumite dezavantaje atât pentru mamă cât şi pentru copil, sarcina reprezentând atât un factor de risc pentru sănătatea ei cât şi a copilului, dar şi un factor de posibil eşec social, cultural sau economic. Mai mult, copiii născuţi din mame adolescente sunt mult mai predispuşi la probleme care pot apărea: dizabilităţi de dezvoltare, probleme comportamentale şi rezultate slabe la învăţătură.
 
Statisticile privind bolile cu transmitere sexuală sunt îngrijorătoare: 500.000 tineri se infectează cu bolile cu transmitere sexuală (cu excepţia HIV) în fiecare zi, conform unui raport din 2009. Cea mai mare rată a  bolillor cu transmitere sexuală se înregistrează la tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 ani. Conform OMS, doar un număr redus de adolescenţi au acces la servicii acceptabile de tratare a bolilor cu transmitere sexuală şi pe care şi le pot permite.
 
Datele referitoare la modul în care tinerii utilizează contracepţia în România sunt îngrijorătoare: mai mult de 60% dintre tinerele cu vârsta între 15 şi 18 ani nu au folosit niciodată o metodă contraceptivă. Mulţi dintre tineri încă folosesc metode contraceptive naturale, aproape două treimi, precum metoda calendarului şi metoda contactului întrerupt. De asemenea, până la 24% dintre femei, au ales cel puţin odată contracepţia de ugenţă, iar 30% au folosit metoda calendarului şi aproximativ 30% metoda contactului întrerupt. Din rândul celor au ales pilula ca metoda contraceptivă pentru primă oara, 80% au mers la medicul ginecolog, 100% dintre femeile de vârstă fertilă au auzit de cel puţin o metodă contraceptivă, 84,3% au folosit cel puţin o metodă contraceptivă, 94,1% ştiu de existenţa prezervativului şi 87,8% ştiu de existenţa pilulei contraceptive.