Semne timpurii ale sarcinii

Semne timpurii ale sarcinii

Fiecare femeie este diferita la fel si experientele din timpul sarcinii tocmai de aceea si siptomele sunt diferite. De asemenea pentru ca primele simptome de sarcina se intampla imediat dupa menstruatie multe dintre ele nu sunt vizibile.

Vom descrie unele dintre cele main intalnite simptome in cazul unei sarcini. Aceste siptome pot avea si alte cauze si, de aceea se recomanda un test de sarcina sau o vizita la ginecolog.

Sangerari si dureri

La cateva zile dupa concepere, ovulul feritilizat se ataseaza singur pe peretele uterului. Acesta poate fi unul din primele semne de sarcina- sangerari usoare si dureri. Acest fenomen se numeste sangerare de implantare. Poate aparea din a sasea pana in a doisprezecea zi dupa fecundare.

dureri si crampe in timpul sarcinii

Durerile se aseamana cu durerile menstruale, asa ca pot fi gresit intelese. Hemoragia si crampele sunt usoare. In afara de sangerare se poate observa o secretie alba, avand consistenta laptelui care se datoreaza ingrosarii peretilor vaginului. Aceasta secretie care poate exist ape tot parcursul sarcinii este normal si nu necesita tratament. Dar, daca aceasta este urat mirositoare sau este insotita de arsuri si mancarimi, trebuie consultat medical ginecolog pentru a vedea daca este sau nu vorba de o infectie bacteriana.

Modificarile sanilor

Modificarile sanilor sunt un alt semn de sarcina. Nivelele de hormone feminine se schimba rapid imediat dupa conceptie. Datorita schimbarilor sanii pot devein durerosi, sensibili sau isi modifica volumul. Zona din jurul mameloanelor numita areoa de asemenea se poate intuneca.

Modificarile sanilor pot avea si alte cauze, dar daca aceste schimbari se datoreaza unei sarcini trebuie luat in calcul faptul ca organismului ii ia ceva vreme sa se obisnuiasca cu noile schimbari hormonale. Atunci cand organismul se obisnuieste durerile ar trebui sa inceteze.

Oboseala

Inca de la inceput, in timpul unei sarcini oboseala isi face simtita prezenta.. O femeie se poate simti neobisnuit de obosita la o saptamana dupa concepere. Aceasta oboseala este prezenta datorita hormonului numit progesteron, datorita cantitatii scazute de glucide in sange, tensiunii scazute.

Daca oboseala se datoreaza unei sarcini se recomanda odihna si o alimentatie bogata in proteine si fier care pot ameliora aceasta stare,

Starea de greata

Starea de voma dimineata este unul din cele mai importante semne dar nu toate femeile insarcinate il au. Aceasta stare se datoreaza faptului ca in timpul sarcinii nivelurie hormonale crescute pot impiedica golirea stomacului si pot incetini digestia.

De asemenea, datorita modificarilor hormonale se poate integistra un apetit crescut pentru anumite alimente. Efectul poate fi atat de puternic incat numai gandul la un aliment preferat poate schimba stomacul unei femei.

pofta in timpul sarcinii

Este posibil ca greata, poftele si aversiunile alimentare sa existe pe tot parcursul sarcinii. Din fericire, pentru majoritatea femeilor aceste simptome se diminueaza in a treisprezecea sau a paisprezecea saptamana de sarcina.

In acest timp ar trebui ca femeia sa se asigure ca are o dieta sanatoasa astfel incat copilul sa se dezvolte si sa primeasca substantele nutritive esentiale. Exista posibilitatea unei discutii cu medical ginecolog pentru consiliere cu privire la acest lucru.

Intarzierea menstruatiei

Un simptom  timpuriu al sarcinii, fiind si cel mai evident de altfel, este intarzierea menstruatiei. In general pentru a Elmina indoielile se utilizeaza teste de sarcina. Dar nu de fiecare data intarzierea menstruatiei poate fi in legatura cu sarcina. De asemenea unele femei pot experimenta sangerari in timpul sarcinii. Pentru acestea se recomanda vizita la ginecolog pentru a decoperii cauzele sangerarilor.

Alte motive pentru care menstruatia poate intarsia sunt cresterile si scaderdile bruste ale greutatii, problemele hormonale, oboseala sau stresul. Uneori menstruatia se opreste in urma adinistrarii de pilule contraceptive. Dar in cazul in care menstruatia intarzie pentru mai mult de doua saptamani se recomanda testul de sarcina.

Alte simptome timpurii ale sarcinii:

Urinarea frecventa: pentru multe femei aceasta incepe in jurul celei de-a sasea sau a opta saptamani imediat dupa conceptie. Desi acest lucru ar putea fi cauzat de o infectie  a tractului urinar, diabet, sau exces de medicamente, in cazul unei sarcini, acest simptom se datoreaza modificarilor hormonale.

Constipatia: In timpul sarcinii nivelul ridicat de progesterone poate duce la constipatie. Progesteronul determina trecerea ai lenta a alimentelor prin intestine. Pentru a ameliora problema se recomanda multa apa, exercitii fizice si alimentatia bogata in fibre,

Modificarile dispozitiei: acestea sunt frecvante, in special in primul trimestru de sarcina si sunt tot legate de modificarile hormonale care au loc in organism.

Durerile de cap sau de spate: multe femei gravide inregistreaza dureri de cap usoare dar frecvente si dureri de spate cronice.

Ameteli si lesin: acestea pot fi cauzate de dilatarea vaselor de sange, scaderea tensiunii arteriale si a concentratiei de zahar din sage.

O femeie insarcinata ar putea avea toate aceste simptome sau poate doar cateva. Daca oricare din aceste simptome devin  neplacute se recomanda o discutie cu medicul ginecolog pentru a putea face un plan de diminuare a disconfortului.