Metode contraceptive - partea II

Metode contraceptive - partea II

iudhandContinuam articolul privind metode de contraceptie cu prezentarea dispozitivelor intrauterine, a sterilizarii si a metodelor contraceptive de urgenta folosite dup ace actul sexual a fost consumat.

4. Dispozitivele intrauterine

- Cupru T380 – polietilena intrauterina, in forma de T, cu un fir de cupru fin infasurat in jurul tijei verticale

- Mirena - polietilena intrauterina, in forma de T, cu un rezervor care contine levonorgestrel, un progesteron

- Skyla - polietilena intrauterina, in forma de T, proiectat pentru a preveni sarcina timp de 3 ani, timp in care se elibereaza o doza diminuanta de levonorgestrel

5. Sterilizarea

Sterilizarea feminina

Sterilizarea feminina previne fertilizarea prin intreruperea trompelor uterine. Poate fi reazlizata chirurgical in perioada de dupa nastere, cu o mica incizie transversala infraumbilicala, sau in perioada de interval. Sterilizarea in perioada de interval poate fi efectuata cu lacroscopie, laparotomie, sau colpotomie. Metodele de sterilizare a trompelor uterine include ocluzia cu inele Falope, clipuri, sau benzi; distrugrea segmentara cu electrocoagulare; sau ligatura cu salpingectomie partiala.

O tehnica mai noua de sterilizare, sistemul Essure, nu necesita incizii chirugicale si poate fi realizat sub anestezie partiala. Folosind histeroscopia, un microinsert este plasat in trompele uterine.

Vasectomia

Vasectomia presupune incizii in sacul scrotal, sectionarea vaselor deferente si ocluzia ambelor capete taiate, printr-o ligatura sau fulguratie

6. Contraceptia de urgenta poscoitala

Acest tip de contraceptie este definit ca utilizarea unui medicament sau a unui dispozitiv pentru a peveni sarcina dupa contactul sexual neprotejat. Numarul sarcinilor nedorite este desul de mare; la nivel mondial aproximativ 50 de milioane de sarcini sunt oprite in fiecare an. Numai in Statele Unite, in fiecare an, utilizarea acestor metode este apreciat ca ar impiedica mai mult de 1 milion de avorturi si 2 milioane de sarcini care se termina la nastere. O serie de masuri contraceptive de urgenta au fost decrise, inluzand urmatoarele:

  • Pilula de a doua zi (acesta contine levonorgestrel ECP filmat enteric, care se dizolva si se absoarbe in intestine)
  • Copper T380 intrauterin
  • Minipilula, medota de contraceptive urgenta
  • Progesteronul agonist / antagonist

Dezavantaje ale utilizarii acestor metode, includ: greata, varsaturi, modificari minore in menstruatie, sensibilitatea sanilor, oboseala, dureri de cap, dureri abdominale si ameteli. In cazul in care tratamentul esueaza, poate aparea sarcina extrauterina.