La ginecolog


1_59In mod normal, o femeie aflata la varsta reproducerii, trebuie sa viziteze cabinetul unui ginecolog odata la 6 luni. Insa, adolescentele trebuie sa se prezinte prima data la ginecolog dupa inceperea vietii sexuale sau daca prezinta probleme de ordin ginecologic inainte de inceperea vietii sexuale (sangerari abundente, dereglari ale ciclului menstrual, secretie vaginala anormala – urat mirositoare, galbuie sau verzuie, in cantitate mare, etc). Mai mult, femeile ajunse la varsta maturitatii vor trebui sa se prezinte la medicul ginecolog oricand observa aparitia nodulilor la sani ori cand prezinta dureri suprapubiene, la urinare sau in timpul actului sexual, dureri care pot semnala prezenta unei infectii urinare.

Adolescentele, inafara de vizita pe care trebuie sa o faca cat mai curand dupa primul contact sexual din viata lor, mai trebuie sa viziteze cabinetul medical imediat dupa prima menstruatie pentru o verificare de rutina. Totodata, este recomandabil ca adolescentele, pentru inceput, sa nu foloseasca in timpul menstruatiei tampoane interne, preferabile fiind cele externe (pentru a reduce riscul de infectii urinare, dar si de alte posibile complicatii).

Ce se intampla la prima vizita la ginecolog?

In cazul unei paciente noi aflata la varsta adolescentei, medicul va incerca pentru inceput sa castige increderea tinerei, dupa care o va supune unui set de intrebari standard. Este important ca raspunsurile sa fie sincere, pentru ca vizita la ginecolog sa fie in folosul adolsecentei.

Ce trebuie facut inainte de vizita la ginecolog?

Inainte de a te prezenta la ginecolog informati-va in legatura cu medicul pentru a evita orice fel de nemultumiri ulterioare. Din punct de vedere fiziologic, este bine ca inainte de a te prezenta la ginecolog sa stii cand ai avut ultima menstruatie (sau daca vorbim despre prima menstrutie, sa fii trecut macar 2-3 zile de la ultima sangerare). Totodata, este bine ca inaintea consultatiei sa nu se faca spalaturi vaginale, sa nu se introduca nimic in vagin (ex: tampoane) si totdata sa faceti un dus sau baie inainte de control.

Pentru unele dintre pacientele adolescente anumite intrebari nu vor fi adresate pentru ca nu toate adolescentele au avut avorturi sau sarcini pana la primul consult ginecologic. Deci este evident ca acele intrebari vor fi sarite.

Dupa ce are loc aceasta prima discutie cu medicul ginecolog, se trece la partea de examen fizic sau in termeni medicali, anamneza