Care sunt simptomele menopauzei
Exista o serie de simptome commune ale menopauzei, dar cu toate acestea, fiecare femeie poate avea simptome diferite – unele pot avea simptome mai putine si mai putin grave, in timp ce altele au simptome mai frecvent si mai stresante. Smenle si simptomele menopauzei pot include:
Bufeurile de caldura:
- sunt de departe cel mai comun simptom al menopauzei; aproximativ 75% dintre femei se confrunta cu cresteri bruste ale temeperaturii corpului. De obicei bufeurile apar inainte de ultimul ciclu al unei femei. Pentru 80% dintre femei bufeurile apar pe parcursul a 2 ani sau mai putin. Exista insa si cazuri (2%) in care femeile experimenteaa bufeuri pentru perioade mai mari de 2 ani. Aceste cresteri a temperaturii corpului par a fi direct legate de scaderea nivlului de estrogen. Bufeurile variaza ca frecventa si intensitate pentru fiecare femeie.
- Bufelurile pot provoca si o crestere in ritmul batailor inimii. Acest lucru provoaca transpiratie brusca, intrucat organismal icearca sa-si rgleze temperatura. Acest simptom poate fi, de semenea, insotit de palpitatii si ameteli.
- Bufeurile pot aparea si pe timpul noptii.
Atrofierea vaginala:
- presupune uscarea si subtierea tesuturilor din vagin si uretra. Acest lucru poate duce la dispareunie ( durere in timpul actului sexual ), precum si vaginita , cistita si infectii ale tractului urinar.
Relaxarea musculaturii pelviene:
- poate duce la incontinenta urinara si de asemenea creste riscul aparitiei prolapsului uterin (coborarea uterului in vagin), si altor afectiuni precum: cistocel (prolapsul unei parti a vezicii urinare in vagin), enterocel (prolapsul unei portiuni de intestin subtire), rectocel (prolapsul rectului).
Efecte cardiace:
- Amețeli intermitenta, parestezii (o senzație anormală, cum ar fi amorțeală, înțepături, furnicături, și/sau sensibilitate ridicată), palpitații cardiace si tahicardie pot apărea ca simptome ale menopauzei .
Cresterea parului:
- Schimbarea de la nivelul hormonilor poate provoca cresterea parului facial si/sau o subtiere a parului de pe scalp.
Sanatatea mintala:
- Pana acum se credea ca sanatatea mintala este afectata negative de menopauza, insa mai multe studii au aratat faptul ca femeile aflate la menopauza nu sufera mai mult de anxietate, depresie, furie, nervozitate sau sentimente de stress decat femeile de aceasi varsta care inca sunt la menstruatie. Simptomele psihologice si emotionale de oboseala, iritabilitate, insomnie, nervozitate pot fi legate atat de lipsa de estrogen, stresul provocat de imbatranire cat si de schimbarile care au loc in ceea ce priveste rolul unei femei.