Introducere in menopauza - partea I

Introducere in menopauza - partea I

introducere_in_menopauza__partea_i_400Ce este menopauza?


Atunci cand o femeie inceteaza sa mai aiba menstruatie, inseamna ca a atins etapa din viata numita menopauza. Aceasta etapa indica sfarsitul capacitatii femeii de a mai procrea. Insa multi specialisti folosesc termenul de menopauza cand fac referire la perioada in care nivelul hormonilor unei femei incepe sa se schimbe. Perioada de menopauza se incheie atunci cand perioadele menstruale au incetat pentru un an continuu.
Peioada de tranzitie inainte de menopauza are denumirea medicala de perimenopauza sau climaterica. In aceasta perioada de tranzitie dinaintea menopauzei, numarul de oua mature in ovarele unei femei scade si ovulatia devine neregulata. In acelasi timp productia de estrogen si progesterone scade. Aceasta scadere majora a estrogenului reprezinta una dintre cauzele principale ale celor mai commune simptome asociate cu menopauza.


Cand se instaleaza menopauza?


In timp ce varsta medie a menopauzei este de 51 ani, menopauza poate sa apara in orice moment, in randul femeilor cu varste cuprinse intre 30 si 50 de ani. Femeile care fumeaza si au greutate sub cea normal, sunt predispuse a fi afectate de menopauza mai devreme, in timp ce femeile care au o greutate peste medie intra in perioada de menopauza mai tarziu.
Menopauza se poate instala si din motive care nu sunt naturale. Acestea includ, dar nu sunt singurele, urmatoarele:
- Menopauza prematura: poate aparea atunci cand exista isuficienta ovariana inainte de varsta de 40 de ani si poate fi asociata cu fumatul, expunerea la radiatii, medicamente chimoterapeutice, sau interventii chirurgicale care afecteaza alimentarea cu sange ovarian. Insuficienta ovariana prematura este, de asemenea, numita si insuficienta ovariana primara.
- Menopauza chirurgicala: poate aparea ca urmare a unei overactomii (indepartarea unuia sau a ambelor ovare), sau a radiatiei bazinului, inclusiv a ovarelor, la femeile aflate in premenopauza. Acest lucru duce la menopauza abrupt, iar femeile se confrunta adesea cu simptome mai severe ale menopauzei.