Ginecologic

2_22Un obstetrician este un medic care a terminat educatie de specialitate si are experienta in supravegherea sarcinilor, laborator si perioada imediat urmatoare unei sarcini.

Un ginecolog este un medic care a terminat studii in domeniul sanatatii aparatului reproducator feminin inclusiv diagnosticul si tratamentul bolilor si afectiunilor.

Tipic, educatia si training-ul pentru ambele specializari au loc in acelasi timp. Prin urmare un obstetrician/ginecolog este un medic specialist care ofera tratament medical si chirurgical femeilor si are experienta in sarcini, nasteri si afectiuni ale sistemului reproducator. Acesta include igrijire preventiva, grija prenatala, detectia bolilor cu transmitere sexuala, test papanicolau si planificare familiara.

Un obstetrician/ginecologpoate fi medic primar si uneori consultant al altor medici, ginecologul poate lucra in spital sau intr-o clinica, sa predea in spitale universitare etc. De asemenea ginecologul poate lucra in medicina preventiva si sanatate publica.

Ginecologul poate practica tehnici unice oferind servicii de inalta calitate pentru femei. Un ginecolog se poate specializa in urmatoarele domenii: probleme medicale acute si cronice, ginecologia adolescentilor, cancer, endocrinologie, intretinerea sanatatii in timpul sarcinii, inferitilitate, ginecologie operativa, nasteri, afectiuni ale tractului urinar, medicina preventiva etc.

Sunt patru subspecializari recunoscute in domeniul ginecologiei: oncologie ginecologica, medicina matenala, endocrinologie reprductiva si infertilittae, uroginecologie si chirurgie pelviana. Fiecare subspecializare are propriile examene de certificare iar un medic se poate specializa in una din ele. Certificarea este oferita si validata de studiile primare de obstetrica si ginecologie.

Oncologia ginecologica: se ocupa cu managementul pacientilor si cu cancerul ginecologic. Cere cunostinnte cu privire laprncipalele ratamente ale cancerului si complicatii in oncologie.

Medicina maternala  se ocupa cu grija si consultarea bolnavilor si cu complicatiile in nastere. Cere cunostiinte de obstetrica, medicina si chirurgie ale mamei si fetusului, diagnostic si tratament si adaptarea noului nascut.

Endocrinologie reproducatoare si infertilitate: se ocupa cu managementul problemelor complexe legate de endocrinologia reproductiva si inferilitate. Cere cunostiinte de diagnoztic si tratament al endocrinologiei si infertilitatii.