Fumatul este cel mai comun abuz de substante din timpul sarcinii. Intre 10 – 50% dintre femei fumeaza in timpul sarcinii numarul fiind diferit in functie de zona. Cel mai mare numar se inregistreaza in statele defavorizate. Datorita voluntariatului impotriva fumatului numarul s-a diminuat cu 30%.
Fumatul in timpul sarcinii afecteaza functiile placentei. Placenta este sursa sangelui, oxigenului si nutritiei fatului. Femeile care fumeaza sufera de disfunctii ale placentei. Datorita acestor efecte femeile au riscul de a pierde sarcina, desprinderea placentei de pe uter, insuficienta placentara (flux de sange scazut), greutate scazuta a copilului si circulara de cordon. Riscul creste cu cat fumezi mai multe. Fumul scos si reinhalat are efectul a 5 tigari pe zi la fiecare jumatate de pachet. Copii nascuti de mame care fumeaza au mai multe anormalitati neurologice si clinice decat copiii ai caror mame nu fumeaza. Exista o rata crescuta de astm si infectii ale urechilor pentru cei cu mame fumatoare.
Ideal femeile insarcinate ar trebui sa nu fumeze deloc, dar daca nu se poate ar trebui sa scada numarul tigarilor la minim. Este in mod special important pentru femeile din tari defavorizate unde alaptarea este principala sursa de hrana.
Fumatul poate sa afecteze dezvoltarea placentei ceea ce este problematic reducand fluxul sangvin catre fetus. Cand placenta nu se dezvolta corespunzatorcordonul ombilical care transfera oxigen s nutrienti de la mama la copil nu poate sa isi realizeze functia corespunzator si copilul nu va fi capabil sa se dezvolte corespunzator.
fumatul aproape dubleaza riscul de greutate redusa la nastere. In 2004, 11,9% dintre copii cu mame fumatoare aveau sub greutatea normala. Copiii expusi la fum in timpul sarcinii si dupa sunt mai susceptibili de a muri de SIDS decat copiii protejati de fum.
Fumatul poate sa reduca circumferinta sarcinii, sa afecteze dezvoltarea creierului, sa afecteze structura plamanilor si sa afecteze pleurele cerebrale. Recent s-a raportat ca daca toate femeile gravide din SUA ar renunta la fumat s-ar reduce cu 11% avorturile spontane si cu 5% numarul de nou-nascuti morti.
Un studiu recent a aratat ca daca mama fumeaza copilul e predispus la obezitate. Copiii cu mame fumatoare au cu 26% mai multa grasime decat ceilalti, si 33% mai multa grasime abdominala. Acest nivel crescut de grasime se poate datora fumului care se pare ca are efect genetic si determina obezitatea. Mecanismul exact al acestei afectiuni este eocamdata necunoscut, studiile insa au dus la concluzia ca nicotina afecteaza functiile creierului si favorizeaza impulsul de a manca si metabolizarea substantelor.
Aceste diferente par sa aiba un efect important asupra sanatatii si a greutatii normale. Din aceasta cauza obezitatea poate duce la diverse alte probleme de sanatate, cum ar fi diabetul, hipertensiunea, problemele cardiovasculare.
Studiile arata ca fumatul in timpul sarcinii creste predispozitia copilului sa inceapa sa fumeze cand va fi mare.
Lasatul de fumat in timpul sarcinii este cea mai buna solutie mai ales daca se incepe din primul trimestru. Un studiu recent arata ca femeile care fumeaza pe tot parcursul sarcinii au riscuri crescute de defecte congenitale de inimia. Riscul creste cu cat creste si sarcina, la fel cum difera si in functie de numarul de tigari.