Deficitul de progesteron

Deficitul de progesteron

2_24Unul dintre hormonii primari ai femeii este progesteronul. Are un rol vital in stimularea metabolismului si controlarea activitatii hormonale la femei. Nivelurile scazute de progesteron sau deficienta de progesteron poate cauza multe complicatii. Progesteronul joaca un rol foarte important in mentinerea unei sarcini sanatoase. Acest hormon este produs de o femeie in timpul ovulatiei.

Progesteronul este un hormon produs de ovare, placenta si glandele suprarenale. Joaca un rol vital in starea endometrului. Progesteronul este cel care pregateste peretele uterului pentru implantarea unui ovul fertilizat, si este responsabil pentru mentinerea sarcinii. In cazul in care ovulul nu e fertilizat, ovarele secreta progesteron pana cu cateva zile inainte de inceprea menstruatiei. Apoi nivelele de progesteron scad semnificativ. Functionarea normala a progesteronului este foarte importanta pentru functionarea sistemului reproducator.

Un deficit de progesteron apare nu numai la femeile ce se apropie de menopauza ci si la femeile tinere. La femeile tinere se cunoaste ca sindrom premenstrual sau PMS. Cele mai comune simptome pentru deficitul de progesteron sunt:

Infertilitatea: nu este incredibil ca o femeie sa sufere de infertilitate datorita nivelelor scazute de progesteron in organism. In cele mai multe cazuri se vede ca atunci cand cantitatea de progesteron e scazuta organismul nu ovuleaza.

Pierderea sarcinii: multe cazuri de avort spontan sunt determinate de cantitatea scazuta de progesteron. Din cauza unei lipse a acestui hormon feminin, corpul nu este cpabil sa pastreze sarcina si rezulta avortul spontan.

Sindromul premenstrual: acesta se manifesta ca anxietate, stres, o stare proasta si depresiva poate fi un semn al nivelului de progesteron scazut.

Menstruatie abundenta: femeile cu deficit de progesteron experimenteaza menstruatii abundente si dureroase.

Menstruatie neregulata: unele femei cu deficit de progesteron, au menstruatie abundenta intr-o luna iar in luna urmatoare pot sa nu aiba menstruatie deloc. Deficienta de progesteron poate cauza menstruatie anormala iar perioada ciclului menstrual poate tine 20 de zile in loc de 28.

Depresia si insomnia: datorita deficientei de progesteron se poate instala depresia cu tendinte sinucigase. De asemenea poate aparea si insomnia.

Pierderea memoriei: s-a dovedit ca deficitul de progesteron poate duce la pierderea memoriei si puterii de concentrare.

Retentie de apa: este comuna in deficitul de progesteron.

Vulnerabilitate la infectii: femeile cu nivel de progesteron scazut trebuie sa se fereasca de alimente reci si de orice ar putea cauza febra sau infectii.

Alte simptome: printre alte simptome se numara stare generala proasta, subtierea parului, pierderea parlui, schimbari de apetit, probleme cu somnul, dezechilibru hormonal si estrogen crescut.