Cum se face un test de sarcina?

Cum se face un test de sarcina?

 

 

 

 

 

Testele de sarcina comercializate in farmacii pentru folosire acasa se bazeaza pe detectarea hormonului de sarcina, gonadotropina corionica umana (hCG), in urina persoanei care se testeaza. In functie de contactul sexual suspectat ca ar fi produs fecundatia, testele de sarcina se recomanda spre folosire la 10-12 zile dupa. 

Ciclul menstrual clasic este regulat, are 28 de zile, iar ovulatia are loc in a 14-15-a zi, dar este valabil pentru un procent mic de femei, multe avand cicluri menstruale cu tipar diferit.

Gonadotropina corionica umana incepe sa fie secretata de embrion imediat dupa implantare. Initial ajunge in sangele mamei, apoi in urina si poate fi detectata de test. Pana ca embrionul sa ajunga in uter sa se implanteze trec in jur de 7-10 zile, dar pot sa treaca si 12-14 sau chiar mai mult in unele cazuri. Ovulul este eliberat si poate fi fecundat teoretic cu 14 zile inainte de urmatoarea menstruatie, dar multe femei au ovulatie tarzie, cu o saptamana inainte de urmatoarea menstruatie, deci in cazul lor menstruatia vine doar la 7 zile dupa fecundatie, perioada in care embrionul poate fi inca pe drum spre uter, nici vorba de implantare, deci nici vorba de gonadotropina corionica in urina… rezulta test cu rezultat fals negativ.

Daca se suspecteaza ca un contact sexual ar putea determina aparitia unei sarcini testarea la 10-12 zile este la fel de nesigura, rezultatele fals negative fiind foarte frecvente.

Spermatozoizii traiesc in medie 3 zile in interiorul femeii, unii traiesc chiar 5, deci dupa un act sexual fecundatia se poate produce si la 5 zile daca ovulatia are loc doar atunci. Dupa fecundatie pot sa treaca 12-14 zile pana la implantare, apoi 1-2 zile pana cand gonadotropina corionica ajunge in urina la un nivel suficient de mare pentru a fi detectata de testele de sarcina pentru acasa. Deci pot trece 21 de zile dupa un contact sexual pana ca sarcina sa poata fi detectabila, testele facute mai repede putand avea rezultate fals negative.

Testul de sarcina - cum functioneaza?

test_de_sarcina_2_01Testul de sarcina contine anticorpi ce permit detectarea in urina a prezentei unui hormon specific sarcinii, gonadotropina corionica sau beta-hCG.  Acest hormon este secretat de celulele ovulului fecundat pentru a-l ajuta sa se implanteze si sa ramana fixat de membrana uterina. Tot acest hormon mentine secretiile ovariene pentru a impiedica revenirea ciclului menstrual. Cantitatea de beta-hCG se dubleaza la fiecare 2-3 zile in primele 6 saptamani de sarcina, iar o parte este eliminata prin urina.

Cand sa fac un test de sarcina?

Cand se face un test de sarcina

Testul de sarcina trebuie facut dupa macar 1 saptamana de la intarzierea menstruatiei sau dupa macar 3 saptamani dupa un contact sexual neprotejat

Testele de sarcina actuale sustin  de asemenea ca pot detecta gonadotropina corionica din orice urina. Din cauza ca urina de dimineata e mai concentrata, cantitatea de gonadotropina corionica e mai mare, deci sunt sanse mai mari sa fie detectabila de testele de sarcina care au nevoie de o valoare minima  pentru a o putea detecta. Odata cu inaintarea in varsta a sarcinii, cantitatea de gonadotropina din urina este din ce in ce mai mare si poate fi detectata mult mai usor, dar daca esti in perioada limita de detectabilitate e bine sa se  foloseasca urina de dimineata.

Dupa cat timp se citesc testele de sarcina?

calendar test saricna

Testele de sarcina au un interval dupa care trebuie citite in functie de tipul lor. La majoritatea citirea se face intre 5-10 minute, orice modificare dupa 10 minute nefiind relevanta. 

Daca exista referitoare la rezultatul unui test de sarcina, cel mai bine ar fi sa se repete peste 2-3 zile. 

Inainte de a face un test de sarcina trebuie sa ne asiguram  ca recipientul in care colectezi urina este curat, nu contine urme de detergent, iar testul de sarcina nu este expirat. 

Daca testul de sarcina are rezultat negativ, iar menstruatia continua sa intarzie este indicat sa se faca o vizita la ginecolog pentru a identifica motivul intarzierii.