Consulta medicul ginecolog

Consulta medicul ginecolog

Examenul ginecologic nu este un eveniment tocmai placut pentru nici o femeie. Fie pentru ca nu avem timp de stat in sala de asteptare, fie pentru ca ne e teama de consultul in sine sau de ce ne-ar putea spune medicul, fie pur si simplu datorita sentimentului de jena care ne incearca de fiecare data. Motive sunt suficiente si sunt cu atat mai multe pentru o adolescenta care e la primul consult, care nu stie nici macar la ce sa se astepte. De aceea ne-am propus ca in acest articol sa ne axam pe modul de desfasurare si pe scopul acestui consult, in speranta ca, daca vei stii exact in ce consta, vei si intelege cat este de important pentru sanatatea ta! Medicii spun ca fiecare adolescenta trebuie sa mearga la un prim consult ginecologic dupa 18 ani sau oricand dupa 12 – 13 ani (dupa aparitia primei menstruatii) – in cazul in care are probleme ginecologice sau daca si-a inceput deja viata sexuala.

Discutii prealabile
Ideal ar fi ca orice adolescenta care doreste sa-si inceapa viata sexuala sa nu faca acest pas inainte de a purta o discutie cu un doctor (sau o doamna doctor – daca acest lucru o face sa se simta mai confortabil) ginecolog. Pe langa sfaturile legate de contraceptie (pentru evitarea unei eventuale sarcini nedorite), mai trebuie sa afle si despre pericolul real pe care bolile cu transmitere sexuala il reprezinta in zilele noastre si mai ales la aceasta varsta.

Vrei sa fii sanatoasa?
Examenul ginecologic este o “piesa de rezistenta” pentru sanatatea noastra sexuala si nu numai. Indiferent de varsta, examenul ginecologic efectuat regulat ajuta la: – Prevenirea diferitelor afectiuni ginecologice;
– Detectarea cancerelor (de col uterin, de uter, de ovar sau de san) intr-o faza incipienta;
– Depistarea bolilor cu transmitere sexuala si tratarea lor inainte sa cauzeze infertilitate sau alte complicatii;
- Asigurarea asistentei medicale inainte, in timpul si dupa sarcina.

Orice adolescenta care prezinta urmatoarele simptome trebuie sa se prezinte imediat la medic:
– Sangerare sau secretie vaginala anormala;
- Menstre abundente, prelungite sau foarte dureroase;
- Sangerari intermenstruale;
- Durere, mancarime sau umflaturi la nivelul vulvei sau vaginului;
- Durere anormala sau severa localizata in abdomen, in pelvis (partea inferioara a abdomenului) sau in vagin;
- Durere in timpul actului sexual;
- Secretie de la nivelul mameloanelor (sfarcurilor).

Ce intrebari va pune medicul?
Controlul ginecologic nu consta doar in examenul pelvian si examinarea sanilor, ci are si o parte introductiva in care medicul va schita un istoric medical. Adica va dori sa afle cateva lucruri care sa-l orienteze asupra cazului: varsta la care a venit prima oara menstruatia, care este data ultimei menstruatii, daca exista cicluri regulate si cat dureaza in medie, daca exista mici sangerari si intre perioadele menstruale, daca a inceput viata sexuala si ce metode contraceptive se folosesc, daca exista dureri in timpul contactului sexual sau simptome gen mancarime, roseata sau secretie vaginala, daca exista alte probleme de sanatate, daca pacienta fumeaza, bea sau ia medicamente. Este important ca adolescenta sa raspunda cu sinceritate la aceste intrebari. Daca la consult pe adolescenta o insoteste fie mama, fie o prietena si nu se simte confortabil sa vorbeasca in prezenta lor, ele pot fi rugate sa astepte afara.

In ce consta examenul? Pacienta va fi dezbracata de la mijloc in jos, se va aseza pe masa ginecologica pe spate, cu fata in sus, cu fundul cat mai aproape de marginea mesei si cu picioarele sprijinite in suporturile metalice laterale. Este foarte important sa fie relaxata. Initial, doctorul va inspecta zona genitala externa – va urmari daca exista vreo iritatie, secretie, negi genitali, chisturi sau alte probleme. Nu doare nimic, doar ca s-ar putea sa simta un disconfort la introducerea valvelor vaginale – instrumente sterile din metal sau plastic cu care se despart peretii vaginului pentru ca doctorul sa poata examina peretii vaginali si colul uterin. Va trece usor.

Controlul ginecologic se face la o saptamana dupa incetarea menstruatiei. Nu se fac spalaturi intravaginale si nu se va avea contact sexual cu 24 ore inainte.