Chistul oavarian

Chistul oavarian

Un chist ovarian este orice colecţie de lichid situata la nivelul ovarului (organ genital feminin situat in pelvis responsabil cu producerea de hormoni sexuali feminini si cu reproducerea umana). Ovocitele în mod normal se formeaza în mici spaţii pline cu lichid la nivelul ovarelor numite foliculi. Orice folicul ovarian mai mare de 2 centimetri poate fi numit – chist ovarian. Ele pot varia foarte mult in dimensiune (uneori pot fi de dimensiuni foarte mari) si în etiologie. Cele mai multe chisturi ovariene sunt de natura benigna (necanceroase).

Cele mai frecvente tipuri sunt:

  • chistul functional (sau simplu) , care este legat de ciclul menstrual si dispare de cele mai multe ori spontan fara tratament.
  • chistul endometriozic ( sau endometriom ) – care este determinat de endometrioza
  • chistul dermoid (sau teratom), care poate contine componente solide cum ar fi păr sau dinti;

Semne si simptome:
Chisturile ovariene sunt de cele mai multe ori asimptomatice si sunt descoperite accidental la un control ginecologic de rutina sau la o ecografie pelvina. Uneori pot exista anumite simptome cum ar fi: dureri pelvine, discomfort abdominal, dureri in timpul contactului sexual;

Cum se pot complica chisturile ovariene?
Unele chisturi ovariene pot da complicatii cum ar fi: torsiunea de ovar si ruptura de chist ovarian care se manifesta in principal prin dureri abdominale intense brusc aparute. Daca dimensiunile chistului sunt foarte mari se poate manifesta prin discomfort abdominal datorita comprimarii organelor din jur. Chisturile ovariene pot de asemenea interfera cu tratamentele de fertilitate.

Tratament:
Tratamentul chisturilor ovariene depinde foarte mult de varsta pacientei, tipul de chist, dimensiunile acestuia precum si de simptome. Pentru chisturile simple de dimensiuni reduse la femeile tinere se poate adopta o atitudine de expectativa cu reevaluare ecografica ulterioara la un anumit interval de timp( 1 luna)
Interventia chirurgicala poate fi necesară pentru a elimina chisturi mari, chisturi dermoide ( care se opereaza intodeauna indiferent de dimensiuni) sau pentru a ne asigura ca nu este prezenta o forma de cancer ovarian.
Dacă credeţi că aveţi simptome compatibile cu un chist ovarian, este important să fie evaluate de către un medic ginecolog .Pot fi facute teste de sange alaturi de ecografie transvaginala sau abdominala pentru a determina dacă tratamentul chirurgical este necesar.Tratamentul chirurgical se poate face laparoscopic ( minim invaziv) sau clasic – printr-o incizie longitudinala sau transversala la nivelul abdomenului inferior.

Tratamentul laparoscopic:(tratament minim invaziv).

In tratamentul chirurgical al chistelor ovariene cu caracter benign se foloseste abordul laparoscopic ( 3 mici incizii la nivelul abdomenului sub 1 cm) si consta in indepartarea chistului cu prezervarea ovarului si a fertilitatii – chistectomie.Dupa scoaterea chistului acesta este trimis pentru analiza microscopica pentru a stabili natura benigna sau maligna a acestuia si in functie de acest rezultat se stabileste daca este nevoie de o interventie chirurgicala mai extinsa.

Avantajele laparoscopiei:

  • recuperare postoperatorie rapida: beneficiul major al laparoscopiei este ca pacientul se poate externa in aceeasi zi dupa operatie si recuperarea completa se face intr-o saptamana cand pacientul se poate intoarce la serviciu;
  • dureri dupa operatie mult reduse: fata de abordul clasic; pacientul se poate mobiliza in aceeasi zi postoperator cu dureri minime;
  • avantajele estetice: cicatricile postoperatorii sunt mici (de ordinul milimetrilor) cu rezultate estetice foarte bune;

Tratamentul chirurgical clasic al chisturilor ovariene:
Atunci cand se suspicioneaza existenta unui cancer ovarian si ar fi nevoie de tratament chirurgical oncologic este indicat abordul clasic ( incizie abdominala ) care permite extinderea interventiei chirurgiale.