Cele mai frecvente probleme ginecologice

Cele mai frecvente probleme ginecologice

Cand vine vorba de probleme ginecologice medicii sunt de acord ca cel mai bine este sa le prevenim iar cea mai sigura varianta este  o vizita anuala la ginecolog. Vom vorbi despre cele mai intalnite afectiuni ginecologice:

Afectiuni menstruale

Unele femei sufera din cauza sindromului premenstrual, care vine sa bulverseze rutina inainte de menstruatie . In prezent se pot lua masuri pentru ca medicina a evoluat. Sindromul se manifesta datorita unor substante chimice secretate de organism care ajung la creier. Aceasta varietate de substante se afla in concordanta cu schimbarile hormonale care se produc inainte si in timpul menstruatiei. Printre manifestari se numara  o stare de nervozitate, depresie, anxietate si multe alte simptome. Pentru a trata aceasta problema se recomanda relaxare si exercitii fizice.

In timpul menstruatiei , se recomanda odihna si utilizarea sari in alimentatie. Dar cum fiecare caz se manifesta diferita se recomanda apelarea la ajutor de specialitate.

Chisturile ovariene

Sunt trei tipuri de chisturi ovariene:

Chistul functional (cel mai comun), cauzat de o disfunctie hormonala sau de o functionare necorespunzatoare a ovarului. Poate fi tratat cu cu medicamente si contraceptive in functie de cat de neregulata este menstruatia pacientei.

Chistul organic format datorita celulelor care se dezvolta in afara ovarului, care s-au localizat acolo. Acestea trebuie eliminate chirurgical pentru ca se pot transforma in chisturi maligne.

Chistul malign. Cu cat mai repede se pune un diagnostic cu atat sansele de vindecare sunt mai mari.

Contactul sexual neprotejat

Auzim frecvent in media rate alarmante de infectare cu HIV. Pentru a preveni se recomanda:

  • Prezervativele feminine .  Se pliaza in vagin ca o manusa, functioneaza ca o metoda contraceptiva, si este o metoda de protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala
  • Consultatii ginecologice  mai dese
  • Contactarea specialistului daca se constata modificari ale starii de sanatate
  • Utilizarea prezervativelor
  • Alegerea atenta a partenerului

Testul Papanicolau este indispensabil

Testul Papanicolau este nimic mai mult decat analiza celulelor prezente in secretia vaginala, rezultate din descuamarea naturala a acestora de pe tesutul vaginului. Este essential in detectarea si prevenirea cancerului de col, si din aceasta cauza ar trebui facut anula de persoanele cu o iata sexuala activa.

Cistitele cunoscute popular ca infectii ale vezicii urinare, pot afecta si alte organe ale tractului urinar. Sunt caracterizate de o senzatie persistenta de nevoie la toaleta urmata de durere si arsuri in timpul urinarii.

Pentru prevenire se recomanda:

  • Golirea vezicii urinare inainte si dupa contactul sexual si ori de cate ori este nevoie.
  • Realizarea unei antibiograme urinare inainte de a lua antibiotic
  • Endometrioza

Aceasta este o afectiune in care o parte a mucoasei  endometrului (tesutul din interiorul uterului) este eliminate in timpul menstruatiei prin trompele uterine si nu prin vagin cum ar trebui.  Aceasta duce la deteriorarea  cavitatii abdominale si la hemoragii interne. Cele mai commune simptome sunt durerea acuta in timpul actului sexual si dificultatea de a ramane insaricanata.

Pana de curand se utilizau pilulele contraceptive si chirurgia. Acum se foloseste “gonadotropina”, un medicament sintetic care genereaza o menopauza temporara si elimina punctual central in care este localizata boala.

Verucile genitale

Papilomavirus , virusul uman cu transmitere sexuală , este responsabil pentru această boală , manifestată prin prezența unei leziuni mici în formă de condiloame în zona genitală ( vulvă , pereții vaginali și colul uterin ) .

Unele femei nu pot scăpa de infecție , dar pot inlatura cu siguranță simptomele .

Tratamentul adecvat se face prin cauterizare cu un bisturiu electric , laser, acid rece sau cauterizare .

 

Infectii vaginale ( vaginita )

Printre somptome se numara secretii vaginale atipice, iritații , arsuri vaginale , si sunt cauzate în principal de bacterii si ciuperci . Nu se recomanda  utilizarea cremelor vaginale oentru ameliorarea simptomelor pentru ca acestea pot agrava diagnosticul. Se recomanda vizita la ginecolog.

Cele mai frecvente cauze de vaginita sunt bacteriene , dar și alți factori pot facilita producerea acestora, incluzand :

  • Lipsa de hormoni feminini la femeile in postmenopauza .
  • Sarcinii .
  • Pastrarea prelungita a unei diafragme sau tampon .
  • Utilizarea de creme spermicide .
  • Utilizarea prelungita a antibioticelor .