Cel mai bun ginecolog

Cel mai bun ginecolog

 

 

 

 

 

Este dificil sa gasesti un ginecolog bune datorita faptului ca femeile se simt jenate de medicii cu aceasta specializare. Cel mai potrivit medic este cel care te intelege si cu care poti crea o relatie pacient-medic si s-ar putea sa nu il gasesti dintr-o prima vizita, insa nu ezita sa intri in mai multe cabinete ginecologice pana cand vei gasi un medic in raport cu care toate cele de mai jos sa existe:


La prima vizita

La prima vizita medicul ginecolog va afla informatii despre sanatatea ta, astfel incat sa iti poata constitui un “profil” medical, o fisa pe care sa o aibe in evidenta incepand cu acel moment. Medicul trebuie sa te consulte doar pe tine in cazul in care nu esti minora. Indiferent de insistentele mamei sau a parintelui de a ramane in cabinet, medicul trebuie sa ii explice clar ca un astfel de consult va fi doar intre tine si el. El are de asemenea langa el o asistenta medicala.

Va avea cu tine o discutie in care te va intreba motivul prezentarii in cabinetul lui, varsta pe care o ai, istoricul sanatatii tale, debutul bolii pentru care te aflii in cabinet si alte detalii despre aceasta (in conditiile in care nu ai venit la un control de rutina). Te va intreba despre viata ta intima, cand ai avut prima menstruatie (menarha), cand ai avut primul contact sexual, eventual un numar aproximativ al partenerilor, frecventa contactlor sexuale, daca ai in momentul de fata o viata sexuala activa, cand si cum este menstruatia ta. Va mai dori sa afle detalii despre eventuale avorturi, sarcini sau nasteri si de asemenea despre igiena ta genitala, despre produsele pe care le folosesti.

Toate acestea sunt intrebari al caror raspuns medicul ginecolog trebuie sa il cunoasca. Se recomanda sinceritatea deoarce datorita confidentialitatii in medicina informatiile vor ramane secrete. Doar bolile contagioase trebuie dezvaluite persoanelor care se afla in jurul tau pentru a se putea proteja. Un medic ginecolog bun va sti cum sa te abordeze astfel incat sa nu te simti stanjenita si va reusi sa conduca discutia in asa fel incat sa te simti degajata si sa ai curajul de a spune adevarul.


Ginecologul – femeie sau barbat?

Indicat ar fi ca medicul sa fie femeie deaca pacienta se afla la prima vizita de acest fel. Insa in realitate nu conteaza daca ginecologul este barbat sau femeie, ambii sunt medici si isi pot exercita meseria la fel de bine. 

In cazul in care pacienta este speriata medicul trebuie sa explice cu rabdare pasii pe care ii va urma pentru ca aceasta sa stie daca accepta sau nu consultatia in momentul respectiv.

In discutia cu mediucl ginecolog se recomanda o atitudine deschisa in asa fel incat sa se poata aborda orice problema legata de viata intima si sexuala a pacientei. Consultul ginecologului nu trebuie sa fie unul brutal. Daca se opteaza pentru metode contraceptive acestea trebuie alese impreuna cu pacienta, pentru ca acestea sa i se potriveasca.

Anual trebuie sa faci un consult ginecologic indiferent daca ai vreun motiv sau nu, un control de rutina poate decela patologii care sunt asimptomatice (de exemplu rana pe col care este asimptomatica).


Daca medicul ginecolog iti creaza o senzatie de confort, te ajuta sa iti dispara senzatia de jena, rusinea, reuseste sa iti raspunda la intrebari nerostite, sa inteleaga raspunsurile tale discrete, daca reuseste sa abordeze cu naturalete subiecte pe care ai crede ca niciodata nu ai avea curajul sa le deschizi, daca iti rezolva problemele de sanatate si sfaturile lui cu adevarat iti sunt utile, atunci ai gasit ginecologul perfect. Pastreaza-l, din acel moment va fi medicul tau pentru tot restul vietii.