Ce trebuie sa stii despre obstetrica-ginecologie?

Ce trebuie sa stii despre obstetrica-ginecologie?

Obstetrica-ginecologie   Obstetrica-ginecologia este o ramura a ginecologiei care se ocupa cu perioada sarcinei, cu nasterea propriu-zisa, dar si cu lauzia. Medicul obstetrician-ginecolog este implicat in toate acestea si, mai mult de atat, ajuta pacientii in probleme de infertilitate, conceptie si in cazul unor conditii patologice ale sarcinii.

   El se ocupa de problemele ce pot surveni in timpul sarcinii, al nasterii, dar si al perioadei de dupa aceasta. Adesea sunt confundati medicii ginecologi cu cei obstetricieni-ginecologi, insa diferenta dintre acestia este ca primul se ocupa cu bolile femeilor, in timp ce cel de al doilea se ingrijeste de femeie in contextul aducerii pe lume a unui copil. Alta atributie pe care o are medicului obstetrician-ginecolog este efectuarea unei pregatiri riguroase care consta in realizarea unor analize si examene medicale care sa arate cat de pregatita, sa nu, este femeie, din punct de vedere al organismului, sa conceapa si sa dea nastere unui prunc. Tot el se ocupa si de controalele periodice in timpul sarcinii pentru a evita eventualele pericole posibile. 

Obstetrica-ginecologie

Aceste controale se fac in toate etapele de sarcina si sunt realizate atat pentru mama, cat si pentru fat. In cazul in care apar probleme, medicul obstetrician-ginecolog are grija de acestea. Momentul nasterii necesita, de asemenea, un control amanuntit, iar imediat dupa acesta femeia este pregatita pentru nasterea in sine, la care acest medic este prezent. Femeia si copilul acesteia sunt consultati dupa nastere si o scurta perioada de timp acestia raman sub observatie.
   Daca in timpul sarcinii apar patologii de genul avortului spontan, al travaliului prematur sau a conceptiei ectopice, medicul obstetrician-ginecolog are grija ca pacientii sa nu-si degradeze starea de sanatate. Daca mama sufera in urma traumei de a pierde un copil, medicul poate sa recomande acesteia sa consulte un psiholog. Si probleme de infertilitate sunt cele de care un obstetrician-ginecolog se ocupa, aluturi de traumele si procesele care duc la inflamarea organelor genitale feminine ce afecteaza atat starea ei, cat si cea a fatului, de pilda fracturile colului uterin.

Obstetrica-ginecologie   In situatia in care este pentru prima data cand treceti pragul unui cabinet medical de obstetrica-ginecologie, trebuie sa alegeti un medic in care sa aveti incredere si caruia sa ii spuneti absolut toate problemele pe care le aveti sau de care ati suferit in trecut. Medicul asculta ce are de zis pacienta, noteaza istoricul medical al acesteia in cartea medicala si in continuare efectueaza controlul propriu-zis. Se verifica prezenta sau absenta unei sarcini, se palpeaza pieptul femeii. se examineaza pacienta cu ajutorul unui scaun ginecologic special, se stabileste un set de analize pe care femeia trebuie sa le faca si tot in cadrul acestui consult se stabileste durata sarcinii. Unii medici pot observa probleme si pot indica pacientei sa efectueze un set de analize mai complex, iar altii considera ca problemele aparute nu sunt de specialitatea lor si pot oferi indicatii catre un alt medic.

   Exista foarte multe probleme de care medicul obstetrician-ginecolog se ocupa. Acestea pot fi anemia aparuta in timpul sarcinii, bolile cu transmitere sexuala care pot aparea de la mama la fat, sarcina extrauterina, icterul, eruptia polimorfa a sarcinii, sifilisul in contextul sarcinii, greturile si varsaturile in timpul sarcinii, sindromul geamanului disparut, sarcina prelungita din punct de vedere cronologic, hemoragiile, atonia uterina survenita dupa nastere, cezariana, dar si intreg portofoliul de ecografii pe care medicul acesta le efectueaza.

Obstetrica-ginecologie   Cabinetul de obstetrica-ginecologie este un loc pe care viitoarea mama trebuie sa il frecventeze cu regularitatea care i-a fost prescrisa. In cazul in care aceste controale absolut necesare sunt lasate "pe mai tarziu" exista sansa sa aiba loc tragedii, iar femeia sa ramana cu traume pe viata; acum aceasta nu mai este raspunzatoare doar pentru sanatatea sa, ci si pentru cea a copilului ei.

   Alegerea unui medic potrivit se face in functie de comportamentul acestuia, de cat de bine se pliaza pe problemele dumneavoastra, dar si pe sentimentul pe care acesta vi-l inspira. Vizita la medicul obstetrician-ginecolog trebuie sa reprezinte un motiv de fericire, nu de intgrijorare si de stres. Inainte de orice, tineti cont ca acest medic va asista la unul dintre cele mai importante momente din viata dumneavoastra.