Ce nu stiai despre menstruatie

Ce nu stiai despre menstruatie

Astazi se discuta cu usurinta despre menstruatie, se stie ca e o sangerare temporara care nu ucide, cel mult provoaca scarba sau jena, dar putini stim, probabil, cu cat dispret si dezgust a fost tratata ea in mitologie, religie si stiinta de-a lungul istoriei. Aceasta stigma are radacini stravechi, antice. aristotel considera menstruatia un semn al inferioritatii femeii, idee care a persistat pana in modernitate.Acelasi  filosof grec a lansat si legenda femeilor la menstruatie care se privesc in oglinda, care s-a pastrat inclusiv in Evul Mediu. "Aristotel povesteste ca femeile la menstre privindu-se in oglinda lasa pe suprafata ei stropi mici de sange”, spune Cristian Neagoe, care studiaza legaturile dintre sex si morala in cadrul Centrului de Cercetare in Etica aplicata, Universitatea din Bucuresti.


Traditia iudaica le interzice femeilor la menstruatie sa se atinga de carne sau sa trebaluiasca prin bucatarie, mai spune Cristian Neagoe, pentru ca  mancarea se infecteaza si putrezeste. Ideea ca sangele menstrual putrezeste mancarea ii apartine lui Plinius cel Batran (23-70 d.Hr.), care ii adauga mai multe atribute: acreste vinul, turbeaza cainii, usuca iarba si florile, rugineste fierul si innegreste bronzul etc. Naturalistul roman a condamnat si contactul sexual cu o femeie la menstruatie, pe motiv ca pruncii s-ar naste bolnavi sau morti, un tabu sadit de lumea antica si preluat de crestinism, alaturi de convingerea ca sangele menstrual are proprietati nocive.


Un trib din Noua Zeelanda inca mai crede ca venirea in contact cu sangele menstrual sau cu o femeie aflata la menstruatie imbolnaveste un barbat, ii cauzeaza varsaturi continue, ii omoara sangele, ii afecteaza sucurile vitale si ii innegreste pielea si, in cele din urma, ii aduce moartea, spune Janice Delaney, co-autor al volumului the Curse: a cultural history of menstruation. In india hindusa, unde prima menstruatie e intampinata cu cadouri si spirit de sarbatoare, menstruatia fiind plasata, in general, intr-un registru pozitiv, majoritatea fetelor ocolosec templele atunci cand sunt la ciclu. Hindusii din Nepal plaseaza procesul intr-un registru mai negativ – femeile sangerande erau izolate pe perioada menstruatiei si nu aveau voie sa se intoarca in casa timp de trei nopti, practica desfiintata nu demult de legea nepaleza gratie activismului feminist.

In zilele noastre, o femeie din mediul urban are in jur de 450 de menstruatii. in zonele rurale sarace, femeile au aproximativ 150 de menstre in cursul unei vietii. in era preistorica, o femeie nu avea decat 50 de menstre pentru ca pubertatea se instala mai tarziu, menopauza mai devreme, iar sarcinile erau mai numeroase.

In timpul unei menstre pierzi intre patru si 12 lingurite de lichid menstrual.

In timpul iernii, menstrele sunt mai dureroase, mai abundente si dureaza mai mult.

Ovulul este cea mai mare celula din corpul uman si singura care se poate vedea cu ochiul liber.

La 20 de saptamani de sarcina, un fat de sex feminin are aproximativ sapte milioane de ovule stocate in ovare. La nastere, multe din ele mor, ramanand numai doua milioane. Pana cand fetita respectiva ajunge la pubertatea ii mai raman maxim 500.000 de ovule, dintre care numai 400-500 vor avea sansa sa ajunga la maturitate.

Aproape peste tot in lume femeile au o speranta de viata mai mare decat barbatii. Unii specialisti cred ca motivul este chiar menstruatia. sangele pierdut lunar trebuie inlocuit, iar aceasta regenarare are mai multe beneficii asupra sanatatii noastre.

Menstruatia se poate opri daca slabesti brusc sau faci un efort fizic foarte intens.  

Fetitele supraponderale sau obeze au prima menstruatie mai devreme decat cele cu o greutate normala.

Unii experti sustin ca ciclurile femeilor care locuiesc impreuna ajung sa se sincornizeze in timp, astfel ca ele vor avea menstruatie in acelasi timp.  

Pe langa sange, lichidul menstrual contine tesut endomentrial, mucus cervical, dar si secretii vaginale.

In unele culturi se credea ca lichidul menstrual este capabil sa vindece negii, semnele din nastere, hemoroizii, epilepsia si chiar boli letale. Primul absorbant folosit de o fata virgina era considerat un tratament pentru ciuma.

Femeile care sufereau de dureri menstruale erau trimise la psihiatru, caci crampele erau considerate o respingere a feminitatii.

in unele zone ale indiei femeile semnalau faptul ca sunt la menstruatie purtand la gat o esarfa patata cu sange menstrual.

in alte regiuni ale globului, existau colibe menstruale, unde femeile locuiau in cele cateva zile ale menstrei, asa incat sa nu contamineze barbatii.

Unii psihanalisti considerau ca sangele menstrual provine din rana penisului taiat al femeilor. Ei mai spuneau ca menstruatia e dovada inferioritatii feminine.