8 mituri legate de menstruatie

8 mituri legate de menstruatie

Din cauza unor surse gresite de informatie, a unor biceiuri arhaice si a diverselor opinii manifestate in neunostiinta de cauza, in jurul menstruatiei s-au creeat mituri. Desi, aparent, sfaturile si parerile in acest sens sunt bine intentionate acestea   ii creeaza un disconfort inutil femeii aflate la menstruatie.

In continuare vom enumera cateva dintre cele mai cunoscute astfel de superstii:

1. În timpul menstruaţiei n-ai voie să faci efort.


Efortul fizic îţi face bine, căci poate diminua durerile şi disconfortul asociat cu perioada menstruaţiei.


Acest mit îşi are originea în vremurile când se credea că o femeie la menstruaţie este o femeie bolnavă sau murdară. Pe atunci doamnele şi domnişoarele îşi petreceau câteva zile pe lună izolate în casă, neavând voie să facă efort şi să interacţioneze cu ceilalţi.

 

2. În timpul menstruaţiei nu ai voie să-ţi speli părul sau să faci baie


Baia, duşul, spălarea părului, toate sunt permise. Nu există niciun motiv pentru care să le eviţi. O baie caldă te poate ajuta chiar pentru că relaxează muşchii, deci calmează crampele menstruale. Teoretic, ar trebui să eviţi băile reci pentru că ele pot declanşa contracţii uterine, deci durerile menstruale se înrăutăţesc.

 

3. Menstruaţia se poate prelungi dacă nu ai un stil de viaţă adecvat


Nimic din ce ai putea să faci nu influenţează declanşarea menstruaţiei sau durata ei. Aceste lucruri sunt controlate hormonal, deci nu au absolut nicio legătură cu ceea ce mănânci sau cu efortul pe care îl faci. Menstruaţia nu vine mai repede dacă faci efort şi nici nu trece mai repede dacă stai la pat. Singurele care pot influenţa sângerarea sunt, desigur, tratamentele hormonale.

 

4. Tampoanele sunt periculoase pentru că declaşează şocul toxic


Dacă te simţi mai confortabil atunci când foloseşti tampoane interne, şocul toxic nu este un motiv pentru a renunţa la ele. Sindromul socului toxic este o afecţiune reală şi gravă, dar apare foarte rar şi numai în anumite condiţii. Şi nici măcar nu este strâns legat de tampoanele interne. E adevarat că folosirea lor reprezintă un factor de risc, dar jumătate din cazuri apar la persoane care nu sunt la menstruaţie. Atâta timp cât respecţi regulile de igienă şi schimbi des tamponul intern nu ai de ce să-ţi faci griji.

 

5. Ai menstruaţie şi când iei contraceptive


Pilula inhibă ovulaţia, care ar fi fost urmată de îngroşarea mucoasei uterine şi apoi de eliminarea ei pe cale vaginală (menstruaţia). Pentru că nu există ovulaţie nu poate exista nici menstruaţie. Acea sângerare care se instalează în zilele de pauză nu este o menstruaţie adevărată. I se spune "sângerare de sevraj" pentru că apare atunci când se întrerup dozele zilnice de hormoni sintetici.

 

6. În timpul menstruaţiei nu poţi rămâne însărcinată


Teoretic, este adevărat. Numai că puţine femei au un ciclu menstrual "ca la carte". Dacă ai ciclul neregulat este posibil să ovulezi chiar în timpul menstruaţiei. Aşa ceva se întâmplă rar, dar nu este imposibil. Deci şi în timpul menstruaţiei ai nevoie de prezervativ. Asta dacă nu cumva iei contraceptive. Pilula te protejează şi in cele câteva zile de pauză, când apare sângerarea similară cu menstruaţia.

 

7. Nu ai voie să faci sex în timpul menstruaţiei

 

Dacă tu şi partenerul tău puteţi trece peste priveliştea deloc plăcută, nu există niciun motiv pentru care să vă abtineţi de la sex. Pentru tine e chiar benefic, căci contactul sexual şi mai ales orgasmul diminuează disconfortul. Iar plăcerea este mai intensă în acele zile pentru că vaginul e mai sensibil.

 

8. Nu e bine să-ţi vopseşti părul când eşti la menstruaţie

 
Nu exista absolut nicio legatura.  Vopseaua prinde la fel de bine chiar dacă eşti în timpul menstruaţiei şi nici sănătatea nu îţi este în pericol. Vopseste-ţi părul ca de obicei.